Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ)

Τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) εντάσσονται στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και λειτουργούν τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εσπερινό κύκλο. Η φοίτηση στα Εσπερινά ΕΠΑΛ είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ΕΠΑ.Λ. είναι:
  • Είναι ισότιμα με τα Γενικά Λύκεια
  • Προσφέρουν επαρκή γενική παιδεία, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος της επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Δεν δεσμεύουν τους μαθητές με πρόωρες επιλογές
  • Δίνουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)
  • Παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με τον χρόνο, αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για μελλοντικές νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις συνεχείς εναλλαγές που σημειώνονται στην τεχνογνωσία
  • Έχουν την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα
Tα προγράμματα διδασκαλίας

Tα προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, τεχνικά, επαγγελματικά και εργαστηριακές ασκήσεις.
Στην Α’ τάξη οι μαθητές επιλέγους επαγγελματικό κύκλο. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και κύκλους μαθημάτων των συναφών επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα γενικής παιδείας και όλα τα μαθήμτα του κύκλου που επιλέγουν.
Η Β’ τάξη χωρίζεται σε επαγγελματικούς τομείς. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Β’ τάξης περιλαμβάνει κοινά για όλους του μαθητές μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα των επαγγελματικών τομέων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα κοινά μαθήματα γενικής παιδείας καθώς και όλα τα μαθήματα του τομέα που επικλεγουν.
Η Γ’ τάξη χωρίζεται σε ειδικότητες. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ’ τάξης περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικοτήτων. Οι μαθητές υποχρεούνται να παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητας που επιλέγουν καθώς και τα οριζόμενα από το πεδίο μαθήματα γενικής παιδείας (ομάδα Α ή Β).

Το ΕΠΑ.Λ χορηγεί δύο τίτλους σπουδών

Το ΕΠΑ.Λ χορηγεί δύο τίτλους σπουδών. Aπολυτήριο Λυκείου, όμοιο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου και Πτυχίο επιπέδου 3 αναγνωρισμένο σ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε. με το οποίο εξασφαλίζεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Το ΕΠΑ.Λ είναι απολύτως ισότιμο με το Γενικό Λύκειο, τόσο στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και στην πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι τελειόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Γ/Βάθμια Εκπαίδευση και εξετάζονται σε θέματα κοινά στα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ τα μαθήματα επιλογής είναι από τα μαθήματα επαγγελματικής παιδείας που διδάσκονται στα ΕΠΑ.Λ.
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητασε τμήματα ανάλογης ειδικότητας με αυτήν του πτυχίου τους.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι για περισσότερη Ενημέρωση: